Cum am ales?
Asadar testarea scutecelor intr-un ritm zilnic pe copii pe o perioada indelungata si evaluarea pe baza rezultatelor si observatiilor mamelor este intotdeauna cea mai concludenta. Am decoperit ca cel mai important aspect este gradul de absortie al unui scutec observat de mamicile responsabile si ca masuratorile din laborator coincid cu observatiile lor. De exemplu scutecele care se simt umede la atingere pe suprafata interioara sunt aceleasi care s-au comportat slab la testarea in laborator..
Caracteristicile urmarite
Pentru a determina cum se aseaza pe corp si cum se comporta la scurgere am folosit observatiile mamelor pe baza experientelor lor zilnice. Acestea au fost usor de determinat si pe baza recenziilor de pe internet. Intrucat nu poate fi intrebat bebelusul cum se simte, a trebuit sa urmarim si daca au fost semne de rosata sau iritatii pe piele si sa aflam daca au fost produse de scutec si de ce. Punand scutecele unul langa altul pentru a evalua designul, mirosurile, gradul de finisare al materialului, nivelul de prindere pe picior si pe bust (calitatea elasticului si a designului) cat si frecarea lor pentru a vedea ce rezistenta au ne-am putut forma o parere. Dupa ce au fost comparate am incercat o evaluare dupa absortie, mulare, durabilitate si confort
Testarea
Se pare ca cel mai important element de testat este gradul de absortie al scutecului. Asta este tot ceea ce isi doresc mamele pentru ca nu au timp sa verifice din 5 in 5 minute ce se intampla. Scutecul trebuie sa aiba un nivel mare de absortie a lichidelor. Nu a fost o mare surpriza sa constatam ca aproape toti producatorii incearca sa laude nivelul de absortie a scutecelor cel putin in scopuri de marketing si publicitate. Absortia scutecului are un rol essential pentru ca poate opri iritatiile la nivelul pielii, roseate cat si scurgerile accidentale. Mai putin aduse in atentia consumatorilor sunt celelalte caracteristici cum ar fi scurgerile accidentale, confortul, durabilitatea si daca sunt eco. Luand in calcul aceste caracteristici am ales o evaluare procentuala a importantei lor in formarea clasificarii astfel:
- Absortie 40%
- Sanatate (fara clor) 25%
- Scurgeri accidentale 15%
- Comfort 10%
- Durabilitate 5%
- Eco-prietenoase 5%
Punctajul maxim il poate obtine doar acel scutec care raspunde acestor criterii.
Testarea absortiei in laborator
In timp ce am stabilit ca absortia este factorul de performanta #1 testarea efectiva intr-o modalitate cat mai concludenta a fost putin diferita. A puncta calitatea pe baza utilizarii practice este usor imprecisa pentru ca este greu sa determini cat de mult si cat de des urineaza un copil, asta si pentru ca fiecare are alta greutate si mananca /beau cantitati diferite de lapte.
Deasemenea am descoperit ca cel mai simplu test, si anume sa scufunzi un scutec complet in lichid si apoi sa il cantaresti pentru a vedea cat a putut absorbi maxim nu este predictibil si nu masoara performanta reala observata in utilizarea practica (metoda discreditata chiar de profesionistii din industrie). Credem ca motivul pentru care multe scutece au picat la testul de absortie este ca nu prezinta suficienta capacitate de a primi un jet de urina intr-un anumit punct, in mijlocul suprafetei interioare, pentru ca apoi sa il redistribuie in intreaga masa interioara de absortie si sa il tina la distanta de pielea copilului. Asadar aici am observat o diferenta cruciala care diferentiaza un scutec bun de unul doar teoretic bun.
Astfel am procedat la testarea de absortie prin simularea efectului la care un scutec trebuie sa faca fata imediat prin umezire puternica intr-o zona mica dupa care sa vedem cum se imprastie in masa de absortie a scutecului si ulterior cat de mult revine inapoi la suprafata de protective a pielii copilului. Astfel nu am cautat sa vedem capacitatea maxima de absortie a fluidelor precum un burete cat mai ales ne-am uitat la cat de mult poate absorbi un scutec intr-o zona foarte mica rapid pana la limita la care stratul superior de protective nu mai poate opri "oparirea" copilului.
Cum sa simulezi cazurile reale?
Dupa experimentare prin diferite modalitati testul final a fost cel de mai jos. Intai de toate nu am folosit apa. Apa are alta concentratie si respectiv o alta vascozitate si o alta viteza de umectare. Asa ca am folosit o solutie sarata apropiata de cea a urinei . Apoi a folosit o sonda de 100 ml pentru a distribui fluidul brusc undeva in mijlocul scutecului la o viteza de umectare relativ apropiata de nivelul de urinare al unui copil.
Trebuie mentionat ca un bebelus, pe noapte, urineaza undeva in jur de 100 ml. Aceasta este echivalentul unei nopti "grele" a unui copil de 7 kg care foloseste un scutec de masura 2 sau chiar 3 ( depinde de producator), Dupa umidificare am asteptat ca lichidul sa fie absorbit in masa absorbanta a scutecului timp de 1 minut dupa care am pus deasupra o greutate de 7 kg ca sa preseze scutecul si sa creeze presiune de imprastiere a lichidului timp de 15 minute. Desigur un copil cand sta pe scutec nu sta cu toata greutatea lui ci doar cu maxim o treime. Dar cu o greutate mai mare se poate vedea cum reactioneaza un scutec la o conditie extrem de critica de stress. Procesul se repeta dupa alte 15 minute de pauza cu o noua transa de 100 ml. Din nou presare cu o greutate de 7 kg. pentru a simula miscarile si presiunea pe care le pune un copil asupra scutecului. La finalul acestui proces scutecul trebuie sa prezinte o suprafata uscata in mod ideal pentru a proteja pielea copilului si sa nu permita lichidului din miezul sau interior sa mai iasa la suprafata. Cum este de asteptat nu toate scutecele pot face asta. Mai toate scutecele arata o slaba retentive a lichidele in miezul interior, ca la presiune ies in exterior pete de lichid, ca prezinta o evidenta tendinta de scurgere pe laterale sau ca la ridicare se dezlipesc clapele adezive sub efortul greutatii.
Pentru a putea masura nivelul de umiditate pe stratul superior (acolo unde ar fi pielea copilului) se pune o hartie absorbanta deasupra impreuna cu o greutate de 2.5 kg timp de 1 minut. Hartia absorbanta are dimensiunile acoperitoare (10x10cm). Orice pata colorata de "urina" a fost usor de absorbit de coala de hartie si astfel se poate vedea nivelul de protectie.
Rezultatele in testari sunt conform asteptarilor: scutecele care folosesc ingrediente mai slabe au capacitate mai slaba de retentive a urinei fata de cele care folosesc materiale mai bune si evident pot proteja mai bine pielea copilului.
In imaginea de deasupra scutecul 1 este un tip de scutec de calitate buna iar cel numit scutec 2 este un scutec foarte popular dar de calitate evident mult mai slaba.
Pe langa aceasta testare de baza mai trebuiesc luate in considerare si alte elemente care sunt importante in definirea calitatii unui scutec:
- reumidificarea scutecului la o ora (pentru noptile in care copilul urineaza in somn la intervale diferite si nu se trezeste )
- capacitatea de absortie a scutecului la reumdificare
- capacitatea de retentie a scutecului la presiune indelungata de cateva ore (copilul se misca si apasa cu greutatea corpului pe scutec)
In mod evident se pot face nenumarate studii dar, asa cum este previzibil, rezultatul va fi mereu acelasi: scutecele care folosesc ingrediente de calitate vor mentine caracteristica de absortie in masa mult mai bine fata de cele care folosesc ingrediente slabe sau ieftine.
Inainte de va oferi scutecele noastre ne-au interesat aceste testari. Suntem printre putinii care aduc in lumina aceste testari pentru ca noi nu venim cu un produs prost pe piata si nu ne este teama sa va aratam ca ceea ce va oferim are intr-adevar calitate.
Scutecele MUUMI BABY sunt gandite sa raspunda cat mai bine acestor provocari. Laboratorul de incercari si studiu din Finlanda a dezvoltat modelele actuale pe baza studiilor proprii si internationale si a incercat sa gaseasca cea mai buna solutie calitativa pentru a proteja cat mai bine pielea copilului tau. Aceastea sunt scutecele pe care vi le oferim.
Recent Comments